Beyin Felci Hakkında Bilgi

beyin felci

Bir diğer adı ile inme olarak bilinen beyin felci, beyne giden oksijen artışının ve kanın ani bir şekilde kesilmesi ya da azalması sonucunda meydana gelen bir beyin krizi olarak tanımlanabilir.

 

Beyin Felci

Bir felç türü olan bu hastalık, beyne giden oksijenin ya da kanın kesilmesi, azalması gibi durumlarda meydana gelir. Kan akımının kesilme gösterdiği yerlerde yer alan hücreler hızlı bir şekilde ölmeye başlar ve felç oluşan yerden yürütülen işlemler kalıcı ya da geçici kayıplara yol açabilir. Beyin felcinin iki çeşit olduğu bilinir.

Bunlar kanayıcı ve iskemik inme olarak tanımlanmaktadır. Beyin dokusunun besin ve oksijen almasının önüne geçen inme, beyin hücrelerinin dakikalar içinde ölmesine sebep olur. Tıbbi bir durum olmasının yanı sıra büyük bir tedavi gerekir. Erken müdahale etmek her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da önemlidir. Komplikasyon ve beyin hasarını erkenden teşhis etmek engelleyebilir. Etkin tedavi uygulamak, felç sonrası meydana gelen sakatlıkların önüne geçmede fayda sağlar.

 

Beyin Felci Nedir?

Beyin felcinin olması ya da inme hastalığı belirli nedenlere göre meydana gelebilir. Tıbbi risk faktörü olarak diyabet denilen şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ritim bozuklukları, yüksek kolesterol olarak bilinir. Yaşam biçiminden kaynaklanan risk faktörü olarak ise hareketsiz bir yaşam, kilonun fazla olması, sigara kullanma, yanlış beslenme tarzı ve alışkanlığı olarak sıralanabilir. Bunların yanı sıra yaşa göre de görülebilen bir hastalık türü olarak bilinir. İnme hastalığı geçiren kişilerin %75 kadarı 60 yaş civarında olan hastalardır.

60 yaş ve sonrasında her 10 yıl geçtikçe bu oran 2 katına çıkmaktadır. Cinsiyet de bu hastalığın görülmesinde önemli bir etken olarak bilinir. 55 yaş üzerinde olan erkeklerde kadınlara nazaran görülme olasılığının daha fazla olduğu bilinir. Yaş ilerledikçe inme oranının kadınlarda daha fazla olduğu saptanmıştır. Önceden geçirilen bir iskemik inme ve geçici olan inmeler sonrasında yeniden bir inme durumu olması riski oldukça üst düzeylere çıkarmaktadır. Acil bir tedavi gerektiren hastalık olduğu bilinen beyin felci nedir denildiğinde, en kısa tanımı ile beyine kan gitmeme sonucunda beyinde var olan dokuların hasar görmesi olarak açıklanabilir.

 

Beyin Felci Belirtileri

Beyin felç geçirmesi sonucunda bazı sonuçlar ortaya çıkabildiği gibi hastalık öncesinde de bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Ani yürümede güçlük çekmek, sersemlik durumu olması, koordinasyon ve dengenin kaybolmasını sık sık hissetmek,
  2. Aniden kafa karışıklığı yaşama durumu, anlamada ve konuşmada güçlük yaşamak,
  3. Nedensiz olan aniden gelen ve şiddetli olan baş ağrısı,
  4. Kol ya da bacakta özellikle vücutta sadece bir bölümde aniden güçsüz ve uyuşuk hissetme durumu,
  5. Ani bir şekilde gözlerin her ikisinde ya da bir tanesinde görme kaybı yaşama durumu olarak sıralanabilir.

 

Beyin Felci Neden Olur?

İnme hastalıklarının nedenine bakıldığında bazı nedenler bu hastalığa sebep olabilmektedir. Bu nedenler yani inmeye sebep olan faktörler şu şekilde açıklanabilir:

  1. Daha önceden yaşanmış olan bir travma,
  2. Kanamaya sebep olan iskemik inme durumu,
  3. Kontrolsüz bir şekilde gelişen yüksek tansiyon,
  4. Damar duvarında zayıflık olmasına neden olan protein birikmesi olması,
  5. Kan sulandırıcı ilaçlar ile aşırı bir tedaviye maruz kalması,
  6. Kan damar duvarında ortaya çıkan şişkinlikler olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra 55 yaş üzerinde olan kişilerin genç kişilere oranla inmenin daha fazla olduğu görülmektedir. Erkeklerde bu hastalığın görülme sıklığı daha fazladır. Fazla kilolu olmak ya da obez olmak, uyuşturucu ve alkolün kullanılması, yaşam tarzında olan risk faktörleri, sigara içmek ya da pasif içici olmak, yüksek tansiyon hastalığına sahip olmak, kalp kusuru, kalp enfeksiyonu gibi diğer hastalıklar da beyin felci neden olur denildiği zaman akla gelecek nedenler arasında sıralanabilir.

 

Beyin Felci Tedavisi

Beyin felcinin tedavi yöntemleri ise birden fazla olduğu görülmektedir. Bu tedavi yöntemleri inme olasılığına göre farklılık göstermektedir. İskemik inme tedavisinin olması için doktor beyne giden kan akışını yeniden sağlanmalıdır. Tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

 

  1. Acil ilaç tedavisi uygulamak da beyin felci tedavisi arasında yer alır. Bu tedavide inme sonucunda ortaya çıkan pıhtıyı parçalamak amacı ile ilaç uygulanır. Semptomların görülmeye başladığı andan itibari ile 4 ya da 5 saat içerisinde ilaç verilmelidir. Bu ilaçların erken verilmesi hastalığın seyri açısından önem taşır. Hızlı bir şekilde tedavi olması hayatta kalma şansını artırmaz. Bunun yanı sıra meydana gelebilecek diğer komplikasyonların indirgenmesinde fayda sağlar.
  2. Acil endovasküler prosedürler, doğrudan tıkalı olan kan damarı içerisinde iskemik inmeyi tedavi etme seçeneğini tercih eder. Endovasküler tedavinin sonucuna bakıldığı zaman önemli bir ölçüde iyileşme olmuş ve uzun bir vadede sakatlığın azaldığı görülür.
  3. Doğrudan beyne gönderilen ilaçlar, kasıklarda bulunan bir arterden uzun ve ince bir tüp konulur ve tPA’yı doğrudan felcin olduğu yere iletmesi için yerleştirmek gerekir.

SAS Metodu

Nörolojik ve psikolojik bozukluklarda, sinir, stres ve duygusal problemler SAS Metodunun kişiler üzerinde pozitif etki yarattığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dünya üzerinde birçok ülkede uygulanan SAS Metodu’nda kulaklıklar aracılığıyla ses, müzik ve hikaye tabanlı dinletiler, beynin iki tarafınında birbiri ile uyumlu bir biçimde çalışmasını sağlar. Bu sayede kişi bilişsel, duygusal, fiziksel olarak kendisini geliştirir. Beynin sağ ve sol hemisferinde sağlanan bu uyumlu çalışma kişilerin gerek okul gerek iş gerek gündelik yaşamlarında daha etkili ve başarılı bireyler olmasında yardımcı olur. Herhangi bir psikolojik veya nörolojik sorunda kişinin beyinsel fonksiyonlarını en etkili şekilde kullanılmasında SAS Metodu’nun oldukça büyük bir etkisi vardır. Çocuklarda ve büyüklerde güvenle kullanabileceğiniz SAS Metodu ile sizlere huzurlu ve başarılı günler dileriz. SAS Metodu herhangi bir tıbbi müdahale programı sunmaz, teşhis veya tedavi içermez. Herhangi bir tıbbi durum söz konusu olduğunda sağlık çalışanlarından profesyonel destek almalısınız.

İlginizi Çekebilir.

sipastik
Serebral Palsi

Günümüzde birbirinden farklı psikolojik ve ruhsal hastalıklar bulunmaktadır. Kalıtsal ve

down sendromu
Down Sendromu

Bebekte bulunan 21. kromozomun çiftinde artı bir tane kromozom bulunması